העסקת עובדים - זכויות וחובות

כל בעל עסק המעסיק תחתיו עובדים בדרגים שונים צריך להכיר את זכויותיהם כדי לעמוד בדרישות החוק. הזכויות של העובדים מתחילות כבר בשלב פרסום מודעת הגיוס, נמשכות לאורך כל תקופת העסקה ובסיומה. כמו כן, יש גם ככלי התנהלות במצבים בהם חברה מגיעה לכדי פירוק או פשיטת רגל.

רקע
העסקת עובדים – זכויות וחובות

הסכם עבודה

כל מעסיק צריך להעביר לעובד אותו הוא גייס לשורותיו הסכם עבודה המפרט את תנאי ההעסקה. ההסכם יימסר לעובד בתוך 30 יום מיום תחילת העבודה. בהסכם יש לפרט את הגדרת העיסוק. כולל תיאור התפקיד, היקף המשרה, פרטי הממונה, תנאי השכר, הגדרת ימי חופשה ומנוחה, הסכמים קיבוציים, הטבות, תשלומים סוציאליים ועוד.

שכר העובדים

בישראל קיים שכר מינימום המתעדכן מעת לעת. כל מעסיק חייב לשלם לעובד שכר שלא יפחת משכר זה. לשכר יש להוסיף החזר בגין נסיעות על פי הקבוע בחוק. כמו כן, עובד זכאי להפסקה במהלך יום העבודה. ההפסקה נכללת בשעות העבודה, כאשר העובד נדרש להישאר במקום. על שכר העבודה להיות משולם לא יאוחר מהתשיעי לחודש העוקב.

פיטורין והתפטרות

כל עניין סיום העסקה צריך להיעשות בכבוד ורגישות תוך שמירה על זכויות העובד. כאשר המעסיק יוזם את סיום העבודה, עליו לנקוט במספר צעדים לפני. שיחת שימוע בה העובד שומע את הסיבה לכך שהמעסיק מעוניין לפטר אותו. מדובר בהודעה מוקדמת לאחריה העובד ממשיך לעבוד, אך יכול לחפש עבודה במקביל עד למועד סיום העבודה.

כאשר העובד מתפטר מיוזמתו עליו לתת על כך התראה מראש שנקבע על פי תקופת ההעסקה. כך שבזמן הזה המעסיק יכול לאתר עובד שיאייש במקומו את התפקיד.

במהלך כל תקופת ההעסקה יש להתנהל כדין, להפריש עבור העובדים את כל ההפרשות הנדרשות בחוק. לאפשר שוויון הזדמניות ולא להפלות. לדאוג לשעות עבודה ומנוחה ולהעסיק על פי הגיל המותר בחוק. כדי להתנהל נכון צריך להכיר את דיני העבודה הרלוונטיים או להיעזר בעורך דין. מעסיק שאינו מתנהל כחוק, גם אם זה ללא ידיעה עלול לעבור עבירות פלילות ולשלם על כך מחיר יקר.