מהי המשמעות של דו"ח הצהרת הון?

יש מסמכים שכל בעל עסק עצמאי, בעל חברה ואפילו שכיר צריכים להכיר. אחד החשובים שבהם הוא טופס הצהרת ההון. מטרתו של הטופס היא לידע באופן מלא את פקיד השומה על הונו והכנסתו של הנישום וכן על ההון וההכנסה של בן או בת הזוג.

רקע
מהי המשמעות של דו"ח הצהרת הון?

חייבים בהגשת דוח הצהרת הון

בהגשת הדוח חייבים עצמאיים, בעלי חברות וגם עובדים שכירים המשתכרים מעל לתקרה שנקבעה בתקנות מס ההכנסה. הדרישה בהגשת הדו"ח חלה על תושב ישראל. אך במקרים מסויימים פקיד השומה יכול לבקש אותו גם מתושב חוץ.

הסיבה להגשת הדוח

הסיבה להגשת הצהרת הון מגיעה מהצורך לתת לפקיד השומה מידע מלא על אומדן ההון העצמי והנכסים של הנישום. את הבקשה הראשונה להגשת הצהרת הון לרוב מקבלים בתקופה שלאחר פתיחת העסק. ההצהרה הראשונה משמשת כבסיס להשוואה בעתיד ולכן יש לערוך אותה במקצועיות רבה ולהיעזר ברואה חשבון מוסמך. ההצהרה מוגשת כל כמה שנים או בהתאם לדרישה. פקיש השומה משווה בין ההצהרות השונות ובוחן את השינויים שנעשו במהלך השנים בכל הנכסים וההתחיבויות.

איזה מידע ניתן לקבל מהדוח?

דרך הצהרת ההון פקיד השומה  לקבל מידע על הכנסה שלא דווחה. לדוגמא הכנסה מהשכרת נכס. כמו כן ניתן לקבל מידע על השקעות בארץ ובחו"ל, פיצויים, חסכונות והוצאות מיוחדות. הדוח אף משמש להצלבת מידע קיים על נישומים נוספים. כדוגמת שותפים עסקיים. על פי דוח השומה גם נקבעת רמת המחיה של הנישום.

מה קורה אם לא מגישים את הדוח?

בראש ובראשונה חשוב להדגיש שהגשת ההצהרה היא חובה על פי סעיף 135 לפקודה. נישום אשר לא מגיש את ההצהרה עובר עבירה פלילית, כמו כן גם נישום המוסר הצהרה כוזבת. כמו כן גם איחור בהגשת הדו"ח עלול לגרור סנקציות שונות. את הדו"ח יש להגיש בזמן ולערוך אותו בעזרת רואה חשבון מנוסה הבקיא בתחום המיסוי.