עסק עצמאי או חברה?

בעלי עסקים בראשית דרכם מתלבטים לגבי הרישום והסיווג של העסק שלהם. האם להגדיר את העסק כעצמאי או כחברה בע"מ. יש מספר הבדלים בין אופי הפעילות של עסק כחברה או כיחיד. כמו כן, לסוג הרישום יש השלכות ועלויות שצריך לקחת בחשבון ועליהם נרחיב במאמר זה.

רקע
עסק עצמאי או חברה?

תהליך הרישום

נתחיל בבסיס, לצורך רישום חברה בע"מ נדרשים היזמים לפתוח חברה אצל רשם החברות. לפתוח תיק במס הכנסה, מס ערך מוסף וביטוח לאומי. בחברה קיימת אגרת רישום. אצל עוסק עצמאי התהליך קצר יותר ואינו כולל תשלום אגרה. היזם נדרש לפתוח תיק במס הכנסה, ביטוח לאומי ומע"מ בלבד.

ישות משפטית- ההבדלים

מבחינה משפטית חברה בע"מ נחשבת כישות משפטית נפרדת מבעליה. היא יכולה לתבוע ולהיתבע. במילים פשוטות, כל תלונה, תביעה או חוב כלפי החברה אינה מחייבת את בעליה אלא את החברה עצמה. (למעט מקרים ספציפיים שהוגדרו בחוק) כך גם כאשר החברה היא התובעת. אצל עוסק המוגדר כעצמאי זה שונה, כל תביעה כלפי העסק מופנית כלפי בעליו. כלומר, הוא יתבע באופן אישי וישא באחריות המלאה גם בתשלומי הקנס.

הבדלים בענייני מיסוי

גם בעניין המיסוי קיימים הבדלים בין עוסק שהוא חברה לבין עצמאי. חברה בע"מ ממוסה באופן דו שלבי. המיסוי מתקיים על בעלי המניות במועד בו הוא מושך את הרווחים לכיסו ועל החברה באופן חד שנתי. בשל כך, החברה יכולה לבצע תכנון מס על ידי בניית תמהיל של שכר ודיבידנד. במיסוי החל על עצמאי ההתנהלות שונה. בעל העסק ממוסה באופן ישיר לפי מדרגות המס שנקבעו בשנה בה הופקה ההכנסה.

הפרשים בעלויות נלוות

עלויות הנהלת חשבונות לחברה בע"מ יכולים להיות גבוהים באופן משמעותי מעלויות עצמאי. הסיבה לכך היא כי עצמאי מנהל רישום חשבונות חד צידית הנעשית באופן פשוט יותר מרישום כפול כפי שנדרש בחברה בע"מ. כמו כן, בחברה קיימת חובת תשלום אגרה שנתית לרשם החברות. בעניין העלויות הנלוות נציין כי חברה בע"מ אינה מחוייבת בתשלום ביטוח לאומי על רווחיה לעומת עצמאי שחייב בכך.