עמותות - כללי ניהול תקין

רקע
עמותות – כללי ניהול תקין

עמותה הנתמכת באמצעות רשויות, מוסדות ממשלתיים או תורמים פרטיים מחוייבת להחזיק מסמך הנקרא "אישור ניהול תקין". האישור ניתן על ידי רשם העמותות והוא מאשר שכלל פעילות העמותה מתנהלת על פי דרישות החוק.

מהי עמותה

כדי להבין מדוע ההתייחסות לעמותה שונה מאשר לארגון רגיל חשוב להבין מהי עמותה. עמותות נוצרות למען מטרה מסויימת. כדי לתקן פגמים בחברה, לדאוג לאוכלוסיות חלשות ולאיכות הסביבה. לכם בשלב הראשוני העמותה צריכה להבין על פי אילו עקרונות היא פועלת ולהגדיר את המטרות שלה.

הקמת עמותה

החוק קובע כי כל שני אזרחים ישראלי שגילם עולה על 18 שנה יכולים להקים עמותה.את העמותה מקימים אצל רשם העמותות. בהקשר הזה חשוב להדגיש כי רק עמותה המונה שבעה שותפים ומעלה נחשבת כעמותה במס הכנסה. כאשר מקימים את העמותה צריך לצרף טופס בקשה לרישום עמותה הכולל אפשרויות לשמות העמותה (עד 3 שמות) בנוסף יש לצרף תקנון ואישור תשלום. את הבקשה ניתן להגיש באופן מקוון או בהגעה פיזית לרשם העמותות.

ניהול תקין של העמותה

לאחר ההקמה של העמותה צריך לדעת כיצד לנהל אותה. הניהול דומה במובנים מסויימים לניהול עסק אך אופי הפעילות שונה. צריך לדעת כיצד להתנהל עם גיוס הכספים. כיצד להתנהל מול גיוס וניהול מתנדבים ועובדים. לפעול לפי המטרות כדי לקדם את העמותה ולעמוד בדרישות החוק. התורם או התורמים צריכים לדעת בבירור לאיזו מטרה הכסף מיועד.

גיוס כספים לעמותה

אחד הנושאים הרגישים הוא עניין גיוס הכספים עבור העמותה. מכיוון שבעמותה אין רווחים כל הכספים מיועדים לטובת המטרה שלה. כמו כן חשוב לדעת כיצד לעשות זאת על פי חוק העמותות וכן להבין את ענייני המיסוי הרלוונטיים. ניהול עמותה תקין נעשה בסיוע אנשי מקצוע. עורך דין המבין את לשון החוק וכן, רואה חשבון המכיר את כללי ניהול הכספים.