איך רוכשים עסק? מה הנתונים שצריך לבחון

רקע
איך רוכשים עסק? מה הנתונים שצריך לבחון

יזמים רבים פונים לבחון רכישת עסק קיים כתחלופה עדיפה על הקמת עסק חדש מאפס. יש לכך יתרונות רבים אך גם היבטים שחשוב לקחת בחשבון. לעסק קיים יש כבר מוניטין ואין את שלב ההקמה שבמרבית העסקים נחשב לקשה ביותר. המוצר או השירות כבר נמכרים, לרוב העובדים כבר מאוישים, יש התקשרויות מול ספקים וקהל קבוע של לקוחות לצד קהל מזדמן. אבל, דווקא בגלל שיש לכך יתרונות רבים יש לקחת בחשבון גם את הסיכונים הקיימים.

מה חשוב לבדוק לפני רכישת עסק קיים?

בראש ובראשונה חשוב לבחון את הסיבה למכירה. במילים אחרות, אם העסק כל כך רווחי וטוב אז מדוע הוא נמכר? יש לכך סיבות שיכולות להיות הגיוניות כמו תחושת מיצוי של בעל העסק, מעבר לתחום חדש, יציאה לפנסיה. אך ייתכנו גם סיבות פחות טובות, חובות או התנהלות כלכלית לקויה. כדי לצמצם את אי הוודאות יש לבצע בדיקה מקיפה שכוללת את הכל רבדי ההתנהלות של העסק. לבדוק שאין התקשרויות ארוכות טווח שיהיה קשה להתנתק מהם, תביעות וחובות שיכולים להשפיע על הרווחיות.

אל תבצעו עסקה בלי בדיקת נאותות כלכלית

בדיקת נאותות כלכלית לוקחת בחשבון שלושה רכיבים. בדיקת הנאותות העסקית שכוללת את רמת התלות של העסק בבעלים הקודם. היא גם כוללת מגמות במחזור העסקי, מגמות בשוק ותלות בספקים. הרכיב השני הוא בדיקת נאותות משפטית שיורדת לפרטי פרטים בכל מה שקשור לענייני התקשרויות והרישוי של העסק. הרכיב השלישי נקרא בדיקת נאותות חשבונאית.

בדיקת נאותות חשבונאית

זהו הרכיב החשוב בבדיקת נאותות כלכלית ואותו מבצע הרואה חשבון. בבדיקה נבחנים הדוחות של החברה. בינהם המאזנים, דוחות רווח והפסד, דוחות על תזרים מזומנים, שומות, הסדרים מול הבנקים ועוד. הבדיקה מתבצעת כמה שנים אחורה כדי לקבל פרספקטיבה מהימנה.

כשלוקחים בחשבון את שלושת הרכיבים של בדיקת הנאותות מקבלים תמונה מלאה על העסק ועל הכדאיות הכלכלית של העסקה. כך ניתן לקבל החלטה מושכלת ולדעת מה הפוטנציאל הגלום בעסקה, מה המחיר הכדאי להשקעה לעומת שווי השוק ומהם הסיכונים הקיימים.